Het fasehuis
Doelgroep
In het fasehuis is onze doelgroep, jongvolwassen meiden vanaf 18 jaar. In eerste instantie, en met voorrang voor jongeren die uitstromen uit ons gezinshuis, maar ook jongeren die zich van buitenaf aanmelden zijn welkom. We denken aan jongeren met (licht autisme), (licht) verstandelijk beperkt, met hechtingsproblematiek, psychosociale problemen, jongeren die wel in zekere zin voor zichzelf kunnen zorgen. Die in staat zijn om hun wasje te doen en zelf eten te maken. Of er voor open staan om dat te leren. Jongeren die een hulpvraag kunnen (uit)stellen.
Van belang zal zijn dat de jongere wel zelfstandig kan wonen en een bepaalde mate van zelfredzaamheid beheerst, denk hierbij aan ADL(algemene dagelijkse levensverrichtingen). Voor de jongeren die in ons fasehuis komen wonen stemmen we af wat een jongere nodig heeft. Omdat deze jongeren niet vanuit hun ouderlijk huis, of vanuit een andere situatie, zelfstandig kunnen wonen, willen wij hen vanuit onze rol als gezinshuisouders verder begeleiden. Onze rol wordt dan natuurlijk wat meer op afstand als dat kan, of iets dichterbij als dat nodig is. We houden de structuur, door vast te houden aan dagbesteding(werk/school)
Tevens is van belang dat de jongere zelf achter het zelfstandigheid traject staat. Zij doen het en wij kunnen hen hierbij begeleiden. We zullen daar met de jongere afspraken over maken, over de verwachtingen, doelstellingen en termijnen. We richten ons in eerste instantie op een termijn van 2 tot 3 jaar. Daarna moeten zij door kunnen stromen. De bedoeling is dat er 3 meiden wonen in het Fasehuis.
Financiën
De jongeren die komen wonen hebben allemaal een indicatie, dit kan een verlengde jeugdwetindicatie zijn of een WMO indicatie. Daarnaast is het de bedoeling dat de extra kosten naar draagkracht wordt berekend.
Netwerk/ondersteuning
We gaan in dit begeleid wonen traject gebruik maken van professionele ambulante begeleiding van onze zorgaanbieder ProfilaZorggroep. Iedere jongere krijgt ambulante hulpverlening, dit is een vast contactpersoon. En tevens werken we nauw samen met betrokken GGZ of andere hulpverlening rondom de jongere.
In het fasehuis mag je ontwikkelen op bepaalde leefgebieden, denk hierbij aan wonen, werken, financiën, huiselijke relaties, geestelijke gezondheid, activiteiten en dagbesteding/werk, hierbij zullen wij jullie ondersteunen zodat je mogelijk straks zelfstandig kan gaan wonen.
Onze passie: een leven lang leren, ontdekken en ontwikkelen om kinderen en jongeren en jongvolwassenen steeds beter te begeleiden. Tot zij zelfstandig hun weg kunnen gaan en wij ze mogen loslaten.